Marialoop is een parochie van 8760 Meulebeke

www.meulebeke.be
Welkom in het verhaal van een parochie toen en nu ...
Frans Vercoutere bezieler, ontwerper en uitvoerder van het Memoriaal "Le Combat"

Frans Vercoutere werd op 6 augustus 1955 geboren te Avelgem. Hij volgde Monumentale Kunsten aan het Hoger Sint-Lucasinstituut te Gent.
Onmiddelijk nadat hij is afgestudeert vindt hij vlug een eigen stijl. Reeds vanaf zijn studies had hij affiniteiten met het landschap en haalde hij ook inspiratie uit de werken van Raveel. Hij is deze weg ingeslagen. Hij zoekt naar mogelijkheden om de picturale, geestelijke ruimte van het landschap te vergroten. Zoals vele hedendaagse schilders heeft hij het kader van het gewone schilderij doorbroken. Zijn werken zijn een assemblage van vele elementen. Naast het doek zijn er andere elementen, zoals arduinen of marmeren sokkels, neonbuizen, koorden. In zijn meest recente werk verschijnen er veel voorwerpen die hij gevonden heeft in het landschap tijdens één van zijn wandelingen of fietstochten in het Heuvelland. Zijn favorite landschap om te onthaasten. Het gaat om een verroeste bom of geweer uit de eerste wereldoorlog of een verroest blik, een spoor van menselijke aanwezigheid.
In 2006 werd zijn werk opgesteld in het Flanders Fields museum te Ieper, naar aanleiding van de tentoonstelling 'De laastste getuige', het Oorlogslandschap van de Ieperboog.
Momenteel is Frans Vercoutere leraar beeldende vorming aan de Stedelijke kunstacademie te Tielt. Te Meulebeke heeft hij atelier.
Het beeld is een grote urne waarvan de huid wordt gevormd uit relicten en littekens van het slagveld. Zowel kleigrond van het front in de Westhoek als de zandleemgrond van de Marialoopkouter omknelden die huid. De huid is doortrokken van vele authentieke bodemvondsten, scheermesjes, kogels, knopen, een mondharmonica, flessen, een stijgbeugel, schoenveters en nog vele andere voorwerpen. Het DNA van "Le Combat".

De selectie foto's hieronder tonen de plaatsing en inhuldiging van het monument, de opening van de kunstroute en enkele kunstwerken:
Marialoop