Marialoop is een parochie van 8760 Meulebeke

www.meulebeke.be
Welkom in het verhaal van een parochie toen en nu ...
28 september – 11 november 2008 – het beeld verovert een dorp…

Op verschillende plaatsen in Meulebeke, Marialoop, ’t Veld en de Paanders staan prints opgesteld die de sfeer van ‘Le Combat’ oproepen … beelden uit het verleden, beelden uit de actualiteit … beelden die ons doen nadenken, beelden die ons herinneren. Rudi Wille liet zich inspireren door de geschiedenis, de actualiteit, maar evenzeer door de Meulebekenaren.

17 oktober 2008 om 18.30u – onthulling van het Memoriaal – Marialoopplaats

Het gemeentebestuur gaf opdracht aan Frans Vercoutere om op een eigentijdse manier een herinnering te creëren voor de slachtoffers van de wereldoorlogen. Het werd een actuele sculptuur die een beeld wil zijn van alle oorlogen en alle slachtoffers, toen en nu.

17 – 18 oktober 2008 telkens om 20u– concert Le combat de Marialoop –- Kerk Marialoop

In de kerk van Marialoop kunt u een avond met muziek en tekst over de oorlog toen (en nu) beleven. Een avond met een hoog ‘Laatste showgehalte’! Wim Chielens brengt met zijn groep ’t Kotjesvolk’ muziek afgewisseld met Meulebeekse anekdotes over ‘Den Grooten Oorlog’. Getuigenissen krijgen we van journalist Geert Spillebeen, kunstenares Wendy Morris en Jenny Vanlerberghe, vredesambassadrice en vrouw achter het Vrouwenhuis in Afghanistan.

Deze manifestatie is opgenomen in het Vondelabonnement. Losse kaarten: €9 - €7 (-25 jaar en +55 jaar). Op vrijdag kan men na het concert terecht in zaal Venique voor stoofvlees met frietjes en groenten (op voorhand inschrijven: € 10 p.p.). Op zaterdag is er geen maaltijd mogelijk. Info en tickets bij de cultuurdienst, Markt 1, Meulebeke.

19 oktober – 11 november 2008 – Kunst op de Marialoopkouter

Op enkele heel mooie locaties op en nabij de Marialoopkouter worden hedendaagse kunstenaars en (front)schilders uit WO I met elkaar geconfronteerd. Het In Flanders Fields museum uit Ieper en de stad Diksmuide verleenden zeer graag hun medewerking.
Frans Vercoutere is curator.

De opening van deze kunsttentoonstelling vindt plaats op zondagnamiddag 19 oktober en kan daarna vrij bezocht worden tijdens de weekends 25-26 oktober; 1-2 november; 8-9 november en op 11 november; telkens in de namiddag van 14.30u – 18u. De locaties zijn verspreid om en nabij Marialoop.
Startplaats: café De Groten Hert. Een cataloog en infofolder zijn te verkrijgen in de kerk van Marialoop.

28 september– 11 november 2008 – een actuele kijk op de Vlaamse frontplaatsen, zaal Lucifer (bibliotheek Vondel, Karel van Manderstraat)

Wij lijken voldoende vertrouwd met de vele oorlogsbegraafplaatsen die in en om Ieper en de Westhoek rond gezaaid liggen. Bewogen door deze aangrijpende sites, die ons nog steeds een boodschap vertellen, maakte fotograaf Rudi Wille hiervan een boeiende reportage. Hij heeft oog voor bekende, maar ook voor de minder bekende herinneringsplekken. Ook vertelt hij in beelden het verhaal van ‘onze’ ‘Senegalezen’ en Fransen, begraven op het kerkhof van Machelen-aan-de-Leie, de Duitsers te begraven te Menen en de Belgen.

Deze tentoonstelling in zaaltje Lucifer is vrij te bezichtigen tijdens de openingstijden van de bibliotheek.

25, 26 oktober en 2 november 2008 – Le combat revisited I – start kerk Marialoop, Marialoopplaats – vooraf inschrijven

Het slagveld van Le combat de Marialoop staat bol van de herinneringen aan de gevechten die plaats vonden op 17 en 18 oktober 1918. Hoewel het een kleine en lokale schakel was in het bevrijdingsoffensief heeft het alle ingrediënten om ook nog vandaag te kunnen boeien. Naast de Fransen en Duitsers, zijn er de verhalen over ‘de Senegalezen’, de burgers en de pastoor … aangrijpend, wreed maar ook hilarisch en zelfs pikant ! Zowel Marialoop, Meulebeke-centrum en de Paanders duiken op. Wij gaan op pad om dit te horen en te zien. Frank Develtere geeft een gidsbeurt voor al wie deze boeiende geschiedenis wil smaken.

Vooraf inschrijven bij de cultuurdienst te Meulebeke! Er worden drie gidsbeurten vastgelegd. Deze starten telkens om 15.30 uur. Het aantal deelnemers is beperkt tot 25 personen. Het traject loopt om en nabij Marialoop en bedraagt ongeveer 7 kilometer. De prijs is bepaald op 12,50 euro. Hierin is begrepen een infofolder, een drankje onderweg, hutsepot en drankje in zaal Venique, Marialoopplaats.

11 november 2008 – Le combat revisited II – start zaal Venique Marialoopplaats

Vlaanderen wandelt ! Een wandeling voor jong en oud in het teken van 'Le Combat': anekdotes, muziek en dans (m.m.v. Karel van Manderghesellen, Volkstoneel Marialoop, Vreugd in Deugd en dansgroep Folle&Fou)omkaderen deze manifestatie. Wij stappen van Marialoop naar de Paanders en worden op originele wijze teruggebracht naar onze startplaats.

Men dient niet vooraf in te schrijven. Vrije start tussen 13 en 13.30 uur aan zaal Venique, Marialoopplaats. Bij de start op de dag zelf kan men intekenen voor een lichte maaltijd na de wandeling in zaal Venique (met optreden Folle&Fou): 3 boterhammen met paté of ham en een Leffe (€ 9).

7 november 2008 - Geert Spillebeen - de blijvende betekenis van WO I I

Geert Spillebeen vertelt over de unieke, universele en blijvende betekenis van de Eerste Wereldoorlog. "Waarom was "De Groote Oorlog" zo groot? De Eerste Wereldoorlog telde een immens aantal slachtoffers, er werden revolutionaire (vernieuwende) wapens gebruikt en absurde veldslagen gevoerd. De allerjongste soldaat was slechts veertien. De voorstelling wordt geïllustreerd met pakkend beeldmateriaal.

OC Vondel (zaal mouterij) om 13.30u voor volwassenen en jongeren vanaf 12 jaar. Gratis.

11 december 2008 – Jenny Vanlerberghe – een straffe madam

Oorlog is geen dood thema. Jenny Vanlerberghe, vredesactiviste, voorzitter van Mother for peace, initiatiefneemster van het Afghaans Vrouwenhuis en nog zoveel meer, wijst erop dat vrede en oorlog nog steeds onder ons zijn. Op initiatief van de Gezinsraad houdt zij een boeiende voordracht. Een meer dan volwaardige afsluiter van Le Combat ! Niet te missen dus.

De manifestatie is gepland voor donderdag 11 december om 20 uur in OC Vondel.
Marialoop