Marialoop is een parochie van 8760 Meulebeke

www.meulebeke.be
Welkom in het verhaal van een parochie toen en nu ...
school marialoop
De vermelding "school" in verschillende teksten:

In 1863 wilde Meulebeke, waar Dr. Plettinck burgemeester geworden was, een gemeentelijk jongensschool oprichten maar Tielt en Oostrozebeke weigerden nogmaals om tussen te komen. In 1865 begon Meulebeke toch aan het bouwen van een "schoollokaal met onderwijzerswoning en afhankelijkheden" die samen 11.900 Bfr. kosten.

Als gevolg van de schoolstrijd in 1879 werd een vrije school opgericht en liep de gemeenteschool van Marialoop leeg. Na enkele jaren wilde de gemeente de officiŽle school verkopen maar kreeg daarvoor geen toelating van het ministerie.
In 1895 vroegen enkele inwoners ven Marialoop om de gemeenteschool aldaar, die reeds 15 jaar opgesloten stond, te heropenen, maar Tielt en Oostrozebeke wilden nogmaals niet tussenkomen in de kosten zodat de zaak werd uitgesteld. Het "oud schooltje" deed vele jaren dienst als ontspanningszaal tot het in verval geraakte en in 1963 afgebroken werd om de aansluiting van de Marialoopstraat met het dorp te verbreden.
De "zusters van Heule" die de vrije school hielden, bleven te Marialoop tot in 1969. In 1975 fusioneerde de school met de St - Amandusschool van het centrum en in 1977 schonken de zusters hun eigendom te Marialoop aan de parochiale werken van de dekenij Tielt.

De schooloorlog te Meulebeke:

In 1863 werd in Marialoop een nieuwe gemeentelijke jongensschool opgericht. Naast de drie gemeentelijke scholen (twee in het centrum en ťťn in Marialoop) waren hier vier aangenomen scholen : de armenschool, een meisjesschool te Marialoop en twee gemengde scholen (op de Paanders en op het Veld).Ter algemene informatie : uit het schoolreglement van 1844 :
De schooluren waren vastgesteld van 6 uur 's morgens tot 's middags en van 1 uur tot 7 uur 's avonds !!
Een wet van 1879 schrapte het godsdienstonderwijs uit het programma van de officiŽle scholen (gemeentescholen) en verwees dit naar de pastoor in zijn kerk en naar de ouders in het huisgezin. Dit verwekte natuurlijk een enorme reactie bij de inwoners. Pastoor Aernoudt die in 1867 benoemd werd te Meulebeke , richtte onmiddelijk zelf scholen op ("Katholieke scholen"). De 3 gemeentescholen van het centrum behielden nog een 30-tal leerlingen en in Marialoop had de gemeenteschool zelfs geen leerlingen meer.
groepsfoto school 1918 of 1919
detail groepsfoto
schoolbord little americans of Afton
Mijn grootmoeder geboren in 1909

Marialoop

Foto genomen in de school van Marialoop vermoedelijk eind 1918 of in 1919